Zelfsturende teams

October 17, 2016

Zelfsturende teams: In een zelfsturende organisatie zijn het de uitvoerders, de professionals, die het werk organiseren én uitvoeren. Binnen het team is er geen leidinggevende. Het management of directie faciliteert de teams door het verstrekken van de juiste middelen, afstemmen van kaders en het toegankelijk maken van gegevens om op resultaat te kunnen sturen. De teamleden zijn volledig zelf en gezamenlijk verantwoordelijk voor de uitvoering en beslissen samen.

Enkele uitspraken uit het gesprek:

  • In 1900 startte Ford op advies van Taylor met de piramidale organisatie waarin het werk opdeelde werd en werknemers direct aangestuurd werden door het middenkader. Bovenin de top van de piramide zat de directie die alle beslissingen nam.
  • Hoe meer we richting het heden gaan, hoe meer co-creatie belangrijk werd. Hier ontstonden de groene en pluralistische organisaties.
  • Een teamcoach helpt het team met het komen tot besluiten op basis van consensus, zo zet je gemakkelijker een stap richting een zelfsturend of zelforganiserend team.

Werk in stapjes, om zo een soepele overgang te bewerkstelligen. Jobcrafting en teamcrafting kan hierbij helpen, hier hebben we het over in de volgende podcast.

Abonneren

Wil je een melding ontvangen wanneer de volgende aflevering online komt? Abonneer dan op één van de bronnen hieronder, of beter nog download de samenvatting die bij deze aflevering hoort en je ontvangt een e-mail.

Wekelijks is een nieuwe aflevering direct te beluisteren via

Het boek Slim Interviewen van Wim Thielemans is direct te bestellen via sliminterviewen.be

De inhoud van elke aflevering kan je hieronder in een handige samenvatting downloaden.

00:0000:00

Facebook Comments: